mats-1Mats Wester
Yrke: Artist, musiker, låtskrivare, producent, riksspelman
Medlem i band: Nordman och The Cloudberries
Huvudinstrument: Nyckelharpa
Biinstrument: Mandola, gitarr, elbas, syntar, Pro Tools
Företag: Wester Produktion AB / Folkpop.se
Biverksamhet: Videoproduktion och fotografering

Lite bakgrund
Du har klickat dig hit för att du kanske vill veta lite mer om mig och vad jag sysslar med. På den här sajten delar jag med mig av den del av mig som handlar om musiken. Under menyn Händelser finns en kort resumé med några hållpunkter i mitt yrkesliv. Under menyn Bilder samlar jag foton från olika tillfällen genom åren. Under Media återfinns en del av mina alster i form av musik och videor. Läser du vidare i den här texten så berättar jag lite om min bakgrund.

Nyfiken
Jag ser mig själv som en upptäcktsresande i musik. Allt jag tar mig för är alltid ett experiment i någon mening, något jag tar mig an av nyfikenhet. Allt från att skriva en melodi till att uppträda på en scen, producera en skiva, fotografera, spela in videor, lära mig spela nya instrument, lära mig ny teknik. Allt vill jag prova och utforska. Musik- och teknikintresset går hand i hand för mig. Tekniken gör det möjligt att förverkliga de musikaliska idéer som poppar upp i mig.

Jag gillar att starta projekt och samarbeten, sätta upp mål och delmål för att sen likt en maratonlöpare envist och medvetet ta mig fram längs vägen. Ett uppnått mål visar sig alltid vara ett delmål. Längs vägen målas nya mål och visioner upp. Men det är viktigt för mig att ta mig hela vägen för att se och höra resultatet av en idé.

Folkmusiken och rocken
Pianot som alltid funnits i mitt barndomshem gav mig grunden till mitt musicerande. Men det som varit den röda tråden genom mitt vuxna musikliv är nyckelharpan, som jag började spela som 12-åring. Jag fastnade direkt för både musiken och instrumentet. Spelmannen Eric Sahlström (1912-1986) var min största förebild på nyckelharpa. Både hans musik och hans sätt att spela var förtrollande. Han visade vad som var möjligt att göra med instrumentet. Det fick mig att ägna oräkneliga timmar åt att spela, öva, nöta, spela med kompisar, lära mig nya låtar och försöka bli bättre och bättre. 22 år gammal blev jag riksspelman. Samtidigt i tidiga tonåren fick jag upp ögonen, eller öronen för en folkmusikgrupp som heter Folk & Rackare. De spelade i huvudsak medeltida ballader arrangerade med massor av olika spännande folkmusikinstrument. Melodierna och arrangemangen hade en touch av pop och det tilltalade mig.

Vid sidan av folkmusiken konsumerade jag pop och rock som vilken tonåring som helst, men det var inget jag egentligen utövade. Jag lyssnade bland annat gärna på t.ex Sparks, 10cc, Kiss, Electric Light Orchestra, Toto, Michael Jackson, Queen, Depeche Mode och Yazoo m.fl.
När jag var i 18-årsåldern upptäckte syntarna. Med det öppnade sig en helt ny värld för mig. Jag sålde då min motocross och köpte istället en Roland Juno-60, en analog synth med 6 rösters polyfoni. Kort efter det köpte jag en Roland TR808 trummaskin och en bassynth. Dessa maskiner gick att koppla ihop och man kunde programmera och göra arrangemang med dem. Det var någonstans här som idén föddes att blanda pop och folkmusik. Men det skulle ta ytterligare 12 år av experimenterande och komponerande innan den idén gav riktig frukt.

Skapandet
Resan börjar alltid som tankar, idéer och visioner. Hemma i studion får jag ro att skapa och experimentera. Jag vill göra musik som jag själv vill lyssna på, musik som inte skulle finnas om inte jag gjorde den. Ibland tycker jag att jag får till det och känner en stunds tillfredställelse. Ganska ofta får jag kämpa hårt och länge för att hitta fram till den där känslan som jag kickar igång på. Jag brukar tänka ”trägen vinner” och med hjälp av duktiga musiker och medarbetare faller till slut pusselbitarna på plats. Det är många musiker, artister och låtskrivare som jag samarbetat med som betyder och har betytt mycket för mig, men listan skulle bli lång om jag skulle räkna upp alla här.

Öppnade nya dörrar
Mitt lite udda val av instrument, musikslag och min lust att skapa har lett till att jag fått vara med om helt fantastiska saker. Allt från spännande möten med fantastiska spelmän och musiker till legendariska världsstjärnor inom olika genrer. Jag har varit på turnéer och gjort konserter i Sverige och runt hela världen. Jag har fått ta del av publikens glädje och entusiasm när de sjungit med i låtar som jag skrivit. Det är den ultimata bekräftelsen en artist kan få.

Företaget
Mitt sätt att jobba har gjort mig till egenföretagare. I företaget driver jag och skapar nya projekt. Jag har också en label som heter Folkpop.se.
Nya projekt innebär ofta långa processer som kräver tålamod och disciplin. Jag har alltid varvat mitt studioarbete med konsertframträdanden och turnéer i olika former, ibland som musiker men oftast som artist. Det är en stor källa till inspiration att spela tillsammans med duktiga musiker, men självklart också att möta publiken.
Vid sidan av mina egna projekt tar jag också på mig att hjälpa andra artister och musiker med inspelningar, mixningar och rena musikeruppdrag. Det är alltid intressant att dyka in i andras projekt och idéer och försöka bidra till att deras idéer och visioner blir verklighet. Det i sin tur inspirerar mig i mitt eget arbete.