top of page
Biografi
_BEX5318-2_edited.jpg
Mats

Yrke Artist, riksspelman, musiker, låtskrivare, producent, studiotekniker

Huvudinstrument Nyckelharpa

Övriga instrument Piano, mandola, gitarr, elbas, syntar, Pro Tools

Företag Wester Produktion AB / Folkpop.se
Biverksamhet Videoproduktion och nyckelharpsbygge

Familj Min fru Matilda och våra barn Emma och Albin

Bor i Midsommarkransen, Stockholm

Landställe i Sörbyn, Norrbotten

Mats Wester
Mats om...
Nyfiken
Nyfiken

Jag ser mig själv som en upptäcktsresande i musik. Allt jag tar mig an är experiment i någon mening, något jag gör av nyfikenhet. Allt från att skriva en melodi till att uppträda på en scen, producera en skiva, fotografera, spela in videor, lära mig spela nya instrument, lära mig ny teknik. Allt vill jag prova och utforska. 

Musik- och teknikintresset går hand i hand för mig. Tekniken gör det möjligt att förverkliga de musikaliska idéer som poppar upp i mig.

Musiken

Pianot som alltid funnits i mitt barndomshem gav mig grunden till mitt musicerande. Men det som varit den röda tråden genom mitt vuxna musikliv är nyckelharpan. Det var mina systrar som kom hem med en nyckelharpa, och jag fastnade direkt för både musiken och instrumentet. 

Jag började spela som 12-åring på en nyckelharpa som jag och min pappa byggde på en kurs.

Musik
Folkmusiken

Spelmannen Eric Sahlström (1912-1986) blev min största förebild på nyckelharpa. Både hans musik och hans sätt att spela var förtrollande. Han visade vad som var möjligt att göra med instrumentet. Det fick mig att ägna oräkneliga timmar åt att spela, öva, nöta, spela med kompisar, lära mig nya låtar och försöka bli bättre och bättre. 

När jag var 19 år byggde jag min andra nyckelharpa. 22 år gammal blev jag riksspelman. 

Folkmusiken
Influenser

Samtidigt i tidiga tonåren fick jag upp ögonen, eller öronen för

folkmusikgruppen Folk & Rackare. De spelade i huvudsak medeltida ballader arrangerade med massor av olika spännande folkmusikinstrument. Melodierna och arrangemangen hade en touch av pop och det tilltalade mig.

Vid sidan av folkmusiken konsumerade jag pop och rock som vilken tonåring som helst, men det var inget jag egentligen utövade. Jag lyssnade bland annat gärna på t.ex Sparks, 10cc, Kiss, Electric Light Orchestra, Toto, Michael Jackson, Queen, Depeche Mode och Yazoo m.fl.

Influenser
Syntar och ljudteknik

När jag var i 18-årsåldern i början av 80-talet upptäckte jag syntarna. Med det öppnade sig en helt ny värld för mig. Jag sålde då min motocross och köpte istället en Roland Juno-60, en analog synth med 6 rösters polyfoni. Kort efter det köpte jag en Roland TR808 trummaskin och en bassynth. Dessa maskiner gick att koppla ihop och man kunde programmera och göra arrangemang med dem. Det var någonstans här som idén föddes att blanda pop och folkmusik. Men det skulle ta ytterligare 12 år av experimenterande och komponerande innan den idén gav riktig frukt i form av min grupp Nordman där Håkan Hemlin stod för sången.

Syntar och ljudteknik
Nordman

Nordman blev en av 90-talets största musikframgångar i Sverige. Pop och rock i kombination med folkmelodier och nyckelharpa blev en succé. Nyckelharpan tog plats på rockscenen på allvar och blev känd för en bredare allmänhet.

Min roll i duon förutom artist var som låtskrivare, producent och projektledare.

Nordman
Skapandet

Resan börjar alltid som tankar, idéer och visioner. I studion får jag ro att skapa och experimentera. Jag vill göra musik som jag själv vill lyssna på, musik som inte skulle finnas om inte jag gjorde den. Ibland tycker jag att jag får till det och känner en stunds tillfredställelse. Ganska ofta får jag kämpa hårt och länge för att hitta fram till den där känslan som jag kickar igång på. Jag brukar tänka ”trägen vinner” och med hjälp av duktiga musiker och medarbetare faller till slut pusselbitarna på plats. Det är många musiker, artister och låtskrivare som jag samarbetat med som betyder och har betytt mycket för mig, men listan skulle bli lång om jag skulle räkna upp alla här.

Skapandet
Öppnar nya dörrar
Öppnar nya dörrar

Mitt lite udda val av instrument, musikstil och min lust att skapa har lett till att jag fått vara med om helt fantastiska saker. Allt från spännande möten med fantastiska spelmän och musiker till legendariska världsstjärnor inom olika genrer. Jag har varit på turnéer och gjort konserter i Sverige och runt hela världen. Jag har fått ta del av publikens glädje och entusiasm när de sjungit med i låtar som jag skrivit. Det är den ultimata bekräftelsen en artist och låtskrivare kan få.

Företaget
Företaget

Mitt sätt att jobba har gjort mig till egenföretagare. I företaget driver jag och skapar nya projekt, men tar även på mig uppdrag utifrån. Jag har också en label som heter Folkpop.se där jag ger ut egenproducerad musik i första hand.

Nya projekt innebär ofta långa processer som kräver tålamod och disciplin. Jag har alltid varvat mitt studioarbete med konsertframträdanden och turnéer i olika former, ibland som musiker men oftast som artist. Det är en stor källa till inspiration att spela tillsammans med duktiga musiker, men självklart också att möta publiken.

Uppdrag

Vid sidan av mina egna projekt tar jag också på mig att hjälpa andra artister och musiker med inspelningar, mixningar och rena musikeruppdrag. Det är alltid intressant att dyka in i andras projekt och idéer och försöka bidra till att deras idéer och visioner blir verklighet. Det i sin tur inspirerar mig i mina egna projekt.

Uppdrag
Bygga nyckelharpor

Jag har även lagt till bygge av nyckelharpor som en del av min verksamhet. Jag har länge velat bygga men det har inte funnits nog med tid för det. Året 2020 frigjordes tid. Jag har en komplett snickarverkstad och älskar att arbeta i trä, så steget var inte långt att ta tag i nyckelharpsbygget. 

Esbjörn Hogmark, en av världens bästa nyckelharpsbyggare hjälpte mig att komma igång på bästa sätt. 

Bygga nyckelharpor
Hållpunkter
Tidslinje
Juno 60.jpg
Hållpunkter i karriären

1976 Mina systrar kom hem med en nyckelharpa, ett instrument som jag fastnade för direkt och började spela på. Jag och min pappa gick sen en kurs där vi byggde mig en egen nyckelharpa. Två år senare fick jag min första professionellt byggd nyckelharpa byggd av Arne Rydberg, som jag spelar på än idag.

1978 På Adolf Fredriks Musikskola där jag gick i högstadiet bildade jag mitt första band med skolkompisarna Björn Enroth, Magnus Hedström och Per Westrin. Vi spelade på T-centralen och på fester.

1980 Gick en folkmusikkurs på Wiks Folkhögskola. Leif Alpsjö och Elisabeth Söderlund Larsson var lärare. 

1981-1993 Undervisade i nyckelharpa på kurser och studiecirklar.

1982 Köpte min första synth, en Roland Juno-60 och en Tascam 244, en 4-kanalig portastudio. Året efter gick jag en kurs i inspelningsteknik.

 

1984 – 1987 Frilansade som ljudtekniker i en studio i Nacka som hette Bio Bio. Börjar producera inspelningar åt band och artister.

1985 Startade ett band med svenska och chilenska folk- och rockmusiker, bandet hette Folk Synth Orchestra. Vi gav ut ett album på skivbolaget Amigo året efter.

1986 Samarbetade med Py Bäckman med en produktion för en sångerska som heter Sonja.

1987 Blev riksspelman på nyckelharpa vid Zornmärkes-uppspelningarna i Österbybruk.

1987 – 1989 Jobbade som producent och ljudtekniker i Little Big Apple Studios i Stockholm. Producerade skivor med bl.a Py Bäckman och Werner & Werner! 

 

1988 Arrangerar demon till Stad i ljus som Py Bäckman skrev och som vann svenska Melodifestivalen med Tommy Körberg. Följer med svenska delegationen till ESC i Dublin. Turnerar med Py Bäckman som keyboardist.

 

1989 Startade inspelningsstudio i Hjorthagen med en kollega, Ronald Bood. En 2" 24-kanals bandspelare var hjärtat i studion.

1989 – 1994 Spelade in och producerade ett stort antal skivor med folkmusikgrupper och pop- och rockartister.

1990 Initierade ett musikaliskt experiment tillsammans med Olov Johansson och Mikael Marin i genren experimentell folkpop, vi kallade det Tunga Saker.

1991 Mötte Håkan Hemlin som spelade in med sitt hårdrocksband i våra studior. Jag bjöd in honom att provsjunga på mitt folkpop-experiment.

1993 Håkan och jag fick skivkontrakt med Sonet Grammofon under gruppnamnet Nordman. Jag började skriva musik på allvar, Py Bäckman skrev huvuddelen av våra texter.

 

1994 Nordmans debutalbum släpps, med titeln "Nordman". Albumet slår försäljningsrekord och vi turnerar runt hela Sverige. Vi får tre Rockbjörnar och säljer 5 x platina av vårt debutalbum. Flyttar studion hem till villan.

1995 Skriver ny musik och släpper andra albumet med Nordman, "Ingenmansland". Turnéerna avlöser varandra. Ytterligare en Rockbjörn för nya albumet.

1996 Nordman åker på ishallsturné runt hela Sverige.

1997 Skriver musik till ytterligare ett album med Nordman. Släpper Nordmans tredje skiva "Här och Nu".

Jag blir inbjuden av SVT att skriva ett bidrag till Melodifestivalen, Garmarna framför bidraget.

1998 Nordman tar generalpaus. Börjar skissa på nya projekt.

2003 Släpper ett album med projektet Rå "De två systrarna" tillsammans med Py Bäckman och Eleonor Ågeryd.

2004 Börjar jobba med Håkan Hemlin igen. Nya låtar skrivs.

2005 Nordman är med i Melodifestivalen med "Ödet var min väg". Album släpps och följs av turné och konserter.

2008 Nordman är med i Melodifestivalen igen, nu med låten "I lågornas sken". Turnerar runt land och rike. Startar egen skivlabel, folkpop.se.

2010 Släppte Nordmans femte album "Korsväg", följt av konserter.

2011 Eric Bazilian (från gruppen The Hooters) och jag samlar ihop låtar som vi skrivit tillsammans under drygt 10 års tid och ger ut på ett album under namnet Bazilian & Wester.

Ritchie Blackmore (Deep Purple, Rainbow och Blackmore's Night) och hans fru, sångerskan Candice Night  bjuder mig på privat middag under ett besök i New York.

2012 Åker på europaturné med Joe Bonamassa. Konserten i Wiens Operahus släpps på DVD och CD, "An acoustic evening" och blev en försäljningssuccé i USA.

2013 – 2015 Åker på världsturné med Joe Bonamassa. Cirka 100 konserter i USA, Australien, Nya Zeeland, och Europa.

Avslutningskonserten spelades in på DVD på Radio Music City Hall i New York City 2015.

2014 Ger ut ett akustiskt album med Nordman som heter Patina. Gör en konsertturné på konceptet.

 

2015 Startar ett nytt band The Cloudberries tillsammans med Gerry O’Connor (från Bonamassa bandet) och Ronnie Åström.

2015 Avslutar turnéerna med Joe Bonamassa med två konserter och DVD-inspelning på Radio City Music Hall i New York City.

2016 Konserthusturné med Nordman på akustisk sättning och Packmopedturné i Värmland,

2017 Låtskriveri och nya inspelningar med Nordman och The Cloudberries.

2018 Konserter med Nordman. Skriver och producerar julmusik för ett album med Elisa Lindström.

2019 Släpper nytt album med Nordman "Tänk om". 25-års jubileumskonserter på Cirkus i Stockholm och Stora Teatern i Göteborg.

bottom of page