top of page
Nyckelharpor

På instrumentet som presenteras i videon spelar jag ett stycke som jag kallar "The Luthier Polska"

Klicka här för ljud

Verkstaden i Stockholm
Modell

Jag bygger 3-radiga kromatiska nyckelharpor i traditionell stil med utgångspunkt från Esbjörn Hogmarks och Eric Sahlströms modeller.

Intresserad?

Om du är intresserad av mina nyckelharpsbyggen så är du välkommen att höra av dig till mig. Vill du titta närmare och provspela instrumenten så går det bra att besöka min verkstad i Midsommarkransen i Stockholm.

Kontakta mig om du är intresserad av mina instrument.

Inspiration

Jag äger en nyckelharpa som Esbjörn Hogmark byggde åt mig 1987, samma år som jag blev riksspelman. Den har varit min trotjänare på konserter och turnéer jorden runt sen dess. 

Esbjörn har utvecklat sin nyckelharpsmodell med inspiration hämtad från gamla byggare och byggartraditioner. Genom åren har han förfinat sina instrument både till utseende, funktion och ljud.

Jag har fastnat för Esbjörns formspråk och ljud, främst från de nyare instrumenten och utgår från dem när jag bygger mina egna, men har lagt till en egen twist på vissa detaljer. Jag har även haft förmånen att ha haft Esbjörn som mentor under mina första byggen.

Som spelman, musiker och ljudtekniker lägger jag stort fokus på alla detaljer som påverkar ljud, funktion och form, allt är lika viktigt.

Material

Instrumenten är tillverkade av noga utvalt virke. Kroppen och botten är av svensk gran. Locket är antingen av Schweizisk alpgran eller svensk gran. Lek, stränghållare, stämskruvar, sadel, löv och stall är av lönn. Nycklarna är av björk.

Instrumentet är vattenbetsat och lackat i 3-5 lager med schellack och polerat sidenmatt. Stämmekaniken är från Golden Age och är antikbehandlad nickel med svarta huvuden. Finstämmarna är av märket Wittner.

Ljud

Tonen i instrumenten jag byggt är jämt balanserat över alla strängarna med en ren och öppen diskant och med en viss karaktäristisk kärvhet i mellanregistret samt balanserat djup i basen. Instrumenten skiljer sig alltid åt något då det är många faktorer som spelar in i hur ljudet blir.

Form

Sargerna har en lätt lutning och C-bågarna är något vinklade. Sargens höjd är 75 mm vid stränghållaren och 65 mm vid halsen. Locket är välvt med en radie om 260 mm. Instrumenten väger ca 1800-2000 gram.

Strängar

Spelsträngarna är av märket Prim och är tillverkade i Sverige speciellt för nyckelharpa. C-bas, G och C har hårdhet medium och A-strängen är ospunnen 0.55 eller 0.50. Resonanssträngarna är hälften ospunna och hälften spunna stålsträngar.

Mikrofoner 

Vill du ha tips om mikrofoner och annan teknisk utrustning som passar instrumentet så delar jag gärna med mig av mina erfarenheter kring det.

Boktips

Hösten 2020 släppte Esbjörn Hogmark boken Nyckelharpan - ett unikt svenskt kulturarv, en encyklopedi om nyckelharpan. Där delar han med sig av sina kunskaper och erfarenheter som han samlat på sig som spelman, och enligt mig som den främsta nyckelharpsbyggaren. I boken finns allt utförligt beskrivet och förklarat om instrumentet och dess historia, men även om spelmännen och andra byggare.

Nyckelharpsverkstaden
bottom of page